Кулинарни изкушения

Място за релакс
Потребителски аватар
Dimcho
Модератор
Модератор
Мнения: 2374
Местоположение: София
Клас: Варварин
Помощник: Тамплиер
Контакти:

Гуакамоле

Мнение от Dimcho » 30 ное 2016, 14:45

Гуакамоле
Guacamole.jpg
Guacamole.jpg (437.43 KиБ) Видяна 1752 пъти
Въведение

Гуакамолето идва от мексиканската кухня, като основните му съставки са авокадото и доматите. Това е една приятна разядка, вариантите за която са доста - както за комбиниране, така и за приготвяне.


Продукти
  • 2 броя авокадо (меко на пипане)
  • 1 голям домат
  • 1-2 чушки
  • 2 с.л. зехтин
  • сокът от 1/2 лимон
  • сол на вкус (хималайска)
  • четвърт глава лук
  • 1 смачкана скилидка чесън (по желание)
Ingredients.jpg
Ingredients.jpg (377.92 KиБ) Видяна 1752 пъти
Приготвяне

Авокадото и доматът се смачкват с вилица. След това към тях се добавят и останалите продукти, нарязани на дребно, като се разбърква добре.

Ако разполагате с по-голям кухненски робот/чопър, може спокойно да сложите всички продукти и да разбъркате на по-ниска скорост.

Може предварително да отцедите домата, за да стане по-гъсто.

Ако искате още по-пикантен резултат - добавете и лют/черен пипер.

Да ви е сладко :)

Потребителски аватар
Dimcho
Модератор
Модератор
Мнения: 2374
Местоположение: София
Клас: Варварин
Помощник: Тамплиер
Контакти:

Бял шоколадов чийзкейк без печене

Мнение от Dimcho » 29 авг 2017, 16:35

Бял шоколадов чийзкейк без печене

Изображение

Продукти (за форма с размери 20-24см)
  • Основа
    • 170 гр. обикновени бисквити
    • 40 гр. пудра захар
    • 85 гр. разтопено масло
  • Заливка
    • 100 гр. черен шоколад
    • 25 гр. масло
  • Крем
    • 300 гр. крем сирене “Филаделфия”
    • 250 гр. маскарпоне
    • 200 гр. бял шоколад
    • 150 гр. заквасена сметана
    • 30 гр. пудра захар
    • кората на 1 лимон (био)
Коментар

Филаделфията замених с нашенско крема-сирене (две пакетчета), а заквасената сметана и маскарпонето избирах да са без сухо мляко. Останалите продукти и пропорции спазих точно.

При първия ми опит не разтопих белия шоколад, защото ме домързя (признавам си), а го нарязах на парченца. Получи се много приятно с тях, а кремът пак се стегна добре в хладилника.

При втория опит вместо бял шоколад добавих само 3-4 с.л. кафява захар (вместо пудра захар), която да подслади леко крема, но без да го оцветява. Пак стана много вкусно и по-пухкаво.

Въпреки че трудно мога да съм безпристрастен, едва ли съм ял някога по-хубав чийзкейк. Със сигурност ще си направя пак от този десерт, а рецептата препоръчвам с две ръце :)

Рецепта: Sunshine's Kitchen

Отговори