Съобщение от Mike Morhaime и J. Allen Brack

Официални новини от Blizzard
Потребителски аватар
Noxifer
Форумен маниак
Форумен маниак
Мнения: 212
Клас: Ловец на демони
Помощник: Разбойник
Контакти:

Съобщение от Mike Morhaime и J. Allen Brack

Мнение от Noxifer » 04 окт 2018, 05:06

MESSAGE FROM MIKE MORHAIME AND J. ALLEN BRACK:
Съобщението
Майк Морхейм се отегля от позицията на президент и CEO на Blizzard и сега ще бъде съветник на компанията.
Онаследява го J Allen Brack. Ще заема позиция на президент на Blizzard.

Според мен тази новина изисква бая анализ, като ще се опитам да предоставя такъв и се надявам, че ще Ви е интересно. Темата е дълга и изисква разяснения.
Държа да отбележа, че ще включа и спекулации (мои и чужди), защото на този етап не зная от какво е породено това събитие, какво значи за Blizzard и игрите им, и за играчите и феновете.

J. Allen Brack е същият индивид, който отказваше да направи Vanilla WoW и викаше на хората "You think you do, but you don't!". Това беше изключително неуважително и пренебрежително спрямо играчите. Според изказването му, играчите реално само си мислят, че знаята какво искат, но реално не знаят.
След този гаф, J. Allen Brack беше осмиван в продължение на години от хората, които искаха Blizzard да им предоставят възможност да играят на официални сървъри класическата версия на World of WarCraft, a именно съдържание за lvl60 (така наречената Vanilla WoW), преди expansion pakc-a The Burning Crusade, защото сегашното състояние на играта не им харесва по всевъзможни причини.

В резултат от това, бившият Team Lead на World of WarCraft по времето на Vanilla, Марк Кърн направи обръщение към Майк Морхейм у му показа разпечатана подписка от над 230 хиляди играчи, които искаха възможността Blizzard да им осигури офицални сървъри на Vanilla WoW, за да не трябва да прибягват до пиратски сървъри.
В следствие от това, на миналогодишния BlizzCon 2017та, J. Allen Brack излезна пред публиката и обяви, че е започнала разработката на Classic WoW:
Фактът, че същият човек, който отказваше на играчите официални сървъри на Vanilla WoW и подценяваше интелекта им, излезе и обяви, че играчите ще получат това, което искат е интересен сам по себе си.
Дали е демонстрация, че е разбрал, че играчите реално знаят какво искат и си признава грешката?!
Дали е бил принуден да го направи (най вероятно от Морхейм) и го е направил неохотно?!
Това оставям на всеки да прецени за себе си. Аз реално не зная и мога само да предполагам.

А сега ще споделя и някой от предположенипята на Марк Кърн по повод назначаването на J. Allen Brack за президент на Blizzard:
screenshot на постове на Марк Кърн на twitter, източникът на картинката е youtube-ърът Alexensual
Според Марк Кърн е интересен фактът, че Морхейм е заемал титла президент и CEO , а J. Allen Brack ще има за титла само президент. Ще обясня защо по-долу.

Преди това няма как да игнорирам една често срещана хипотеза от хора, които не харесават съвременните игри на Blizzard, а именно, че след merger-a на Activision и Blizzard прези 2007ма, игрите на Blizzard са станали пошли, и за това са уж са били виновни Activision. Според мен това е мит.

Чел съм статии и мнения за Wolrd of WarCraft и периода през 2005та и 2006та година от авторите на поредицата World of RogueCraft (на които вярвам), които описват проблеми и негативни впечатления от Blizzard:
RogueCraft#1
RogueCraft#2
RogueCraft#3
RogueCraft#4
RogueCraft#5
Преди всичко става дума за лош баланс на игрите и лоша комуникация м/ду Blizzard и играчите. На такива оплаквания можем да се натъкнем ежедневно на официалните форуми за игрите на Blizzard, като много хора поддържат мита, че това е в резултат от merger-a на Blizzard с Activision,
но такива oплаквания реално е имало и още през 2005та и 2006та година, преди merger-a да бъде осъществен през 2007ма. Според мен не може да става и дума за вмешателство от страна на Activision. Blizzard са такива каквито са си още от едно време насам. Това, което Марк Кърн naписа на twitter поне от части подкрепя това, което аз си мисля.

Според Марк Кърн, в периода от 2007ма до сега, Blizzard са били изкючително независими от Activision и общо взето са правили каквото си искат, без Activision да им се мешат. Обаче, според него нещата са на път да се променят.
За Кърн, титлата CEO (Chief Executive Officer, което е най-високият ранк в дадена компания), която Морхейм е имал е била символ на автономия. След като J. Allen Brack ще бъде само президент, и не е имало период, коато Blizzard не са имали CEO откакто съществуват, за Кърн това е индикация, че нещата може би вървят към промяна.
Според него това значи, че Activision ще наложат контрол над Blizzard, но също така допуска, че има шанс титлата да не е дадена на J. Allen Brack, защото той не е бил CEO преди, и се чака той да се докаже като способен, преди да му бъде дадена титлата на CEO.
Марк Кърн се надява, че Blizzard ще останат независими от Activision.


Ето и моят коментар:
Аз самият не съм сигурен какво да мисля. Истината е, че за последните 8 години съм разочарован от игрите на Blizzard. Според мен качеството им е занижено. Не смятам, че Activision имат вина.
В последни дни наблюдавам какво се случва в Battle for Azeroth, новият expansion pack за World of WarCraft. Бях заинтересован да си го купя, но вместо да предплатя, реших да изчакам месец, и да видя gameplay и отзиви. Радвам се, че не прибързах.
BfA ми се стува изключително зле. Да кажа, че ми напомня F2P игра би било обидa за качествени free to play игри като Warframe.
BfA е много зле... адски зле... прекалено зле, в прекалено много отношения, че да ги изброявам. Не мога да повярвам, че това, което беше главният източник на приходи за Blizzard е на такова ниско ниво. Не зная как такова нещо е било допуснато.
При такова положение, нямам надежди за това, което ще обявят на BlizzCon 2018та за Diablo да се окаже добро.

Чудя се какъв точно съветник ще бъде Морхейм. Дали става дума за нещо свързано с бизнес и финанси, или става дума за нещо свързано с игрите и качеството им.

Надявам се каквато и промяна да се случва в Blizzard да доведе до повишаване на качеството на игрите им.
А дали J. Аllen Brack ще постигне това, много зависи от това дали реално си е научил урока, или продължава да си мисли "You think you do, but you don't!"

Потребителски аватар
Noxifer
Форумен маниак
Форумен маниак
Мнения: 212
Клас: Ловец на демони
Помощник: Разбойник
Контакти:

Re: Съобщение от Mike Morhaime и J. Allen Brack

Мнение от Noxifer » 09 окт 2018, 14:15

Ето какво Дейвид Бревик мисли по въпроса:


И той е притеснен и мисли, че Activision превземали Blizzard и едва ли не изпращали в изгнание кюучовите хора от Blizzard. Метзен, Пардо, Морхейм...

Според мене става дума за когнитивен дисонанс.

Като играч, Blizzard игрите са ме отчуждили до такава степен, че не мисля, че има на къде да става по зле.
Според Кърн, до тук Blizzard са били независими. Тогава кой е виновен за Cataclysm и Pandaria? Метзен или Activision?
Кой нае Джей Уилсън да съсипе D3? Роб Пардо (който сам си го каза на официалните форуми) или Activision?
Под ръководството на кое CEO излезнаха SC2, D3, HotS (дето си го играя аз и още 2-3ма души срещу ботове), и под чие ръководство WoW стигна до момента, че вече не обявяват бройката subscriber-и? Под това на Морхейм, или това Activision?

Ако наистина е вярно, че Activision тотално ще закопаят игрите на Blizzard, поне ще стане отявлено и за играчите без капчица критично мислене, и ще се приключи с тази компания, вместо хората да таят надежди.
Пък ако пооправят нещо, няма да им се разсърдя...

Отговори